Kültürel miras bilinci oluşturulmasında arkeoloji müzeleri için yöntem geliştirilmesi - Kiraz, Mine (My University, 2005)
Bu tezin amacı, günden güne tahrip edilen ve yok olan kültürel mirası anlamlandırarak bizden sonraki kuşaklara aktarma bilinci oluşturmak üzere arkeoloji müzeleri için uygulanabilir yöntemler önermektir. Araştırmalar sırasında yöntem olarak kütüphane ve internet ortamındaki Türkçe ve yabancı kitaplar, süreli yayınlar ve tezlerin taranmasından elde edilen veriler ile dünyada ve ülkemizde bu konuda gerçekleştirilen uygulamalar değerlendirilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bu tez Giriş, Dünyada ve Türkiye'de Kültürel Miras Bilinci, Kültürel Miras Bilinci Oluşturulmasında Arkeoloji Müzelerinin Rolü ve Uygulama Örnekleri, İstanbul Arkeoloji Müzesi Çağlar Boyu İstanbul Sergi Salonu'nun ele alındığı Örnekleme ve Sonuç olmak üzere toplam beş bölümden oluşmaktadır. Bu tez kapsamında yapılan araştırmalarla, sahip olunan kültürel mirası toplumun desteği ve katılımı olmadan korumanın mümkün olmadığı ve geçmişe duyulan ilginin doğru, anlaşılır ve yeterli düzeyde bilgi ile desteklenmesi durumunda 'bilinç'e dönüşebileceği gerçeğinin göz önünde bulundurulması, köklü değişikler yapmanın mümkün olamadığı müze ortamlarında kültürel miras bilincinin yerleştirilmesinde, konunun uzmanı olmayan kişiler ve çocukların ziyaretleri için hazırlanmış özel malzemelere gerek olduğu sonucuna varılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: Dünyada ve Türkiye’de Kültürel Miras Bilinci; Çağlar Boyu İstanbul Sergi Salonu; İstanbul Arkeolji MüzeleriN