Kokarağaçların genel özellikleri ve İstanbul Peyzajı açısından analizi - Yeşildal, Beyhan (My University, 1994)
Bu araştırma, Kokarağaç (Ailanthus altissima) türüne ait genel özelliklerin ve İstanbul peyzajındaki öneminin ortaya konulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma birbirini bütünleyen başlıca üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, Kokarağaçlar genel özellikleriyle tanıtılmaya çalışılmıştır. Bu bölümde dendrolojik, ekolojik,peyzaj, silvikültürel, endüstriyel ve yetiştirme bakımından önemli özelliklerim kapsamaktadır. Bu bölümde yer alan veriler Kokarağaçlar'ın planlamalarda kullanım ilkelerini oluşturmada temel teşkil etmektedir. İkinci bölümde, peryodik gözlemlerden ve alan etüdlerinden, anketlerden elde edilen verilere dayanılarak Kokarağaçlar, İstanbul kent peyzajında incelenmiştir. Bu yönde Kokarağaçlann İstanbul kent peyzajında dağılımını etkileyen faktörler (doğal ve kentsel ekolojik özellikler yanında insan etkileri) açıklanmaya çalışılmıştır. Daha soma bu faktörlerin etkisi altında gelişen Kokarağaçlann gösterdiği özellikler ve kent peyzajına etkileri (olumlu - olumsuz) saptanmıştır. Son bölüm, Kokarağaçlann planlamalarda kullanım ilkelerinin belirlenmesine yönelik konulan kapsamakta ve bu yöndeki saptamalar, Kokarağacın genel özellikleriyle ilgili verilerden, İstanbul kent peyzajında değerlendirilmesiyle ilgili elde edilen bulgulara ve bunlara bağlı sentezlere dayanmaktadır. Yapılan araştırma sonucunda, İstanbul'un doğal ve kültürel özellikleri de dikkate alınarak Kokarağaçların planlamalarda kullanım ilkeleri saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Kokarağaç; Ailanthus altissima; Peyzaj