Çeliklerde difüzyonla karbür kaplama teknolojisi - Toplu, Deniz (My University, 1997)
Teknolojideki hızlı gelişme malzemelerden daha üstün nitelikler istemekte, yüksek sıcaklıklara, darbelere, gerilmelere, aşınmaya, korozyona dayanım gibi birçok özelliğin bir arada bulunmasını gerektirmektedir. Bu özellikleri malzemede temin etmek için borür, nitrür, karbürlere dayak seramik kaplamalar geliştirilmiştir. Karakteristik olarak karbürler sertlikleri, elektrik ve ısıl iletkenlikleri yüksek kararlı bileşiklerdir. Bununla beraber kırılgan olmaları karbürlerin yapısal uygulamalarda tek malzeme olarak kullanılmasını engellemiştir ve karbür kaplamalar geliştirilmiştir. Bu çalışmanın teorik kısmında karbürlerin genel özelliklerine, karbür kaplama yöntemlerine ve elde edilen kaplamaların bir mukayesesine değinilmiştir. Deneysel kısımda değişik gruptaki çelik malzemelerin yüzeyi krom karbür tabakası ile kaplanmıştır. Kaplama yöntemi olarak difüzyonla karbür kaplama teknolojisi kullanılmıştır. İlk olarak gerekli bileşim temin edilmiş ve deney için gerekli ekipman kurulmuştur. Deneyler değişik gruptaki çelik malzemeler için (X210Crl2, C60,50CrMo4) 8, 4, 2 saatlik bekleme sürelerinde gerçekleştirilmiştir. Sonuçta elde edilen kaplamalarda kalınlık, mikrosertlik ölçümleri ve mikroyapı karakterizasyonu yapılmıştır. Deney bulgularının irdelendiği sonuç bölümü ile çalışma tamamlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Sert kaplama için malzeme seçimi; Kaplama metotları