Türkiyede Yenilenebilir Enerjiye İktisadi Bakış - Kara, Seçil (My University, 2013)
Günümüzde enerji ülkelerin ekonomik hayatları için son derece önemli bir girdi olup, ekonomik, sosyal ve çevresel pek çok etki ortaya çıkartmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma mottosu ile hareket etmeye başlayan toplumlar için enerjinin bu yönü giderek daha önemli hale gelmektedir. Çünkü bir yandan elektrik enerjisi üretilirken bir yandan da küresel sorunların ortaya çıkmasına neden olan karbondioksit gazı salınmaktadır. Ortaya çıkan bu sorunlar ekolojik sistemin kendi dengesini bulmasına yardımcı olacak yenilenebilir enerji kaynaklarının üzerindeönemle durulması ile sonuçlanmıştır. Bugün gelişen teknolojiler sayesinde, ülkelerin artan enerji ihtiyaçları yenilenebilir enerji kaynaklarından verimli, düs?ük maliyetli, sürekli, güvenilir, kesintisiz ve temiz bir s?ekilde karşılanabilmektedir.Türkiye gibi gelişmekte olan ve enerjide başka ülkelere bağımlı olan bir ülke için yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomik boyutu son derece önemlidir. Türkiye'de rüzgar, güneş, biokütle, hidroelektrik, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyel rezervleri bulunmaktadır. Bu çalışmada amaç, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının tamamını bir harita üzerinde göstermek ve gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerji kullanımının GSYİH'ya etkisini incelemektir. Bu amaçlar doğrultusunda önce yenilenebilir enerji kaynakları başlıklar halinde tanıtılmış, Dünya'da yenilenebilir enerji kaynaklarının durumuna bakılmış ve daha sonra Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyeli ve kullanımı incelenmiştir, Türkiye'nin yenilenebilir enerji zenginliğinin görsel açıdan anlam kazanması için Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Haritası oluşturulmuştur, yenilenebilir enerji tüketiminin ülkelerin GSYİH'larına etksini incelemek için son bölümde ekonometrik inceleme yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2013
Keywords: Yenilenebilir enerji; Enerji arz güvenilirliği; Küresel iklim değişikliği; Türkiye’nin yenilenebilir enerji haritası; Sürdürülebilir kalkınma zirveleri