Ülkemizde sosyal değişim sürecinde kentsel gelişim. İstanbul Altunizade örneği için bir araştırma - Uzlaşık, Şebnem (My University, 1996)
Bilindiği gibi, 21. yüzyıla yaklaştığımız şu günlerde kentler en gözde yerleşim merkezi durumundalar. Ve yaşadığımız kentler hızla değişmekte. Kentlerin içinde bulunduğu bu hızlı değişim, ve, kentleşme dediğimiz, insanlararası ilişkilerde değişmelere, nüfus artışına ve kentlerin büyümesine yol açan süreç, kentleri olumsuz yönde etkilemektedir. Böylesi bir olumsuzluk sadece sosyal yapıda değil, yapay çevrede de etkili olmaktadır. Sonuçta, ait olduğu toplumun sosyal ve kültürel niteliklerine göre göre şekillenen çevre, kendine özgü karakterini yitirmektedir. Kentsel değişim süreci içinde yaşanan sosyal yapıdaki hızlı değişimler sonucu kentler ve insanlar birbirine ilgisizleşmekte ve kentin tarihsel kültür ve mirasına sahip çıkılamaması gerçeğiyle karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada hedeflenen, İstanbul ölçeğinde seçilen örnek bir bölge ile toplumdaki sosyal yapı değişimlerinin kent gelişimine ne yönde etki ettiğini irdelemektir. Bu amaçla hazırlanan tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amacı, kapsamı ve kullanılan yöntem açıklanmıştır. ikinci bölümde ise konunun irdelenmesinde karşılaşılan kavramlara açıklık getirilerek, bu kavramlar Türkiye ve İstanbul ölçeğindeki gelişime uyarlanmıştır. Bu bölümün sonucunda elde edilen bilgilerin ışığı altında bölüm sonucu yazılmıştır. Bölüm sonucunda sosyal yapı değişimlerinin kentsel değişime etkileri yorumlanmaktadır. Bölüm üç, örnek seçilen Altunizade semtinin doğal, yapay ve sosyal çevre özelliklerine göre incelenmesini kapsamaktadır. Gelişimi yansıtan mevcut durum fotoğraflarla desteklenmiştir. Sonuç bölümünde ise bu değişime sosyal evrimin etkisi açıklanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Kentsel gelişim; Altunizade