5-tiyanaftasen-12-on'un sentezi ve fotopolimerizasyonunun incelenmesi - Çetiner, Nihal (My University, 2004)
5-Tiyanafatasen-12-on (TX-Np), serbest radikal polimerizasyonunda hidrojen abstraksiyonu gerçekleştiren bir fotobaşlatıcı olarak sentezlenmiş ve karakterize edilmiştir. Fotobaşlatılmış polimerizasyon mekanizmasına yönelik bilgi edinmek amacı ile, fotobaşlatıcı içeren örnekler diklorometan içerisinde aydınlatılmış, a-amino alkil radikalinin polimerizasyonda başlatıcı radikal olarak rol aldığı bulunmuştur. Metilmetakrilatın polimerizasyonu farklı konsantrasyonlarda TX-Np beraberinde hava ortamında, fotoreaktör içinde yürütülmüştür. Singlet hal ömrü, PTI Time Master zaman ayrımlı spektroflorometre ile 0.4 ns olarak belirlenmiştir. Monomerler ( MMA ve St) ve naftalin ile söndürme deneyleri TX-Np için gerçekleştirilmiş olup, stiren ve metilmetakrilat monomerleri ile naftalin çözeltisinin TX-Np fotobaşlatıcısının uyarılmış halini söndürmediği gözlenmiştir. TX-Np'nin ve TX'in çok fonksiyonlu akrilatlar trimetilolpropan triakrilat (TMPTA) ve P3038 (Epoksi akrilat-%25 tripropilenglikoldiakrilat (TPGDA)) varlığındaki başlatma etkinlikleri RTIR spektro fotometresi ile izlenmiş, ve sonuçlar birbirleriyle kıyaslanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Fotobaşlatıcı; 5-Tiyanafatasen-12-on (TX-Np); Epoksi akrilat-%25 tripropilenglikoldiakrilat (TPGDA)