Konvansiyonel sistemle ısı pompalı sistemin tekno ekonomik mukayesesi - Mirza, Züleyha (My University, 2000)
Son yıllarda ülkemizde de adını özellikle konut ısıtma amaçlı olarak sıkça duymaya başladığımız sistemlerden biri de ısı pompalarıdır. Sıcak ve soğuk kaynak olarak dış hava, toprak, nehir suyu, göl suyu vb.. kullanılmaktadır. Bu kaynaklardan, kış şartlarında düşük sıcaklık kaynağı olarak alınan ısı,ısıtılmak istenen ortama aktarılır. Yaz şartlarında ise soğutulmak istenen ortamdan alınan ısı bu sefer yüksek sıcaklık kaynağı olarak kullanılan dış hava, toprak, nehir suyu, göl suyu vb..'na transfer edilmektedir. Sıcaklık kaynağı olarak kullanılacak ortamın seçilmesi ise iklim şartlan, coğrafik yerleşim, ilk yatırım maliyeti gibi pek çok faktöre bağlı olmaktadır. Bu çalışmada ısı pompası tiplerinden bir tanesi ele alınarak, bina ısıtması ve soğutması tasarlanmıştır. Bu tasarımdaki amaç, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önem kazanan enerji bunalımının birlikte getirdiği sakıncaları bir ölçüde de olsa azaltmak amacı ile, ısı enerjisinin gereksiniminin minimum seviyeye düşürüleceği ısıtma sistemlerinin geliştirilmesidir. Isı pompası sisteminin diğer sistemlere göre ekonomik olup olmadığını anlamak için, İstanbul'daki Cıngıllıoğlu villası seçilip bir uygulama yapılmıştır. Villada iki sistem ele alınmıştır. Kazan ve ehiller sistemi ile ısı pompası sistemi. İki sistem için hesaplar yapıldıkatan sonra görülmüştür ki, yıllık yakıt maliyeti ısı pompası kullanan sistemde fazla çıkmıştır. Ayrıca yatırım maliyeti de ısı pompalı sistemde daha fazla çıkmıştır. Fakat ileride enerji kaynaklarının tükenmesi, çevre faktörleri gibi etkenler ortaya çıktığında , her türlü enerji kaynağından yararlanılabilen ısı pompalan cazip hale gelecektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Isı popaları; Isı kaynak ve çukurları depolama sistemleri; Yer kaynaklı ısı pompaları; Klima sistemlerinde ısıtma alternatifleri