Tıbbi radyasyon zırhlamalarında kullanılabilecek çok fonksiyonlu mikro/nano kompozit malzemelerin geliştirilmesi ve dozimetrik özelliklerinin i̇ncelenmesi - Çağlar, Mustafa (My University, 2021)
Bu doktora tez çalışması, farklı enerji seviyelerindeki iyonize radyasyonun zırhlanmasında başarılı yeni nesil, hazırlama prosedürü kolay, kütlece hafif, kurşun içermeyen çevre dostu mikro ve nano yapılı kompozit malzemeleri üretmeye, radyasyon zırhlama özelliklerini deneysel ve teorik olarak tespit etmeye odaklanmıştır. Bu bağlamda, mevcut tez araştırmasında A: BaO ve Bi2O3, W, Agmikro ve Agnano olmak üzere x'in 0 ile %35 arasında değiştiği (100-x)%Na2Si3O7/(x)%A formülüne uyan camsı yapılı kompozitler bilimsel literatürde ilk kez üretilmiş ve ilgili örneklerin belli enerjilerde elektromanyetik ışınları zırhlama özellikleri hem deneysel olarak hem de MC ile tespit edilmiştir. Bu çalışmada Na2Si3O7, kompozitlerin ana bileşeni olarak seçilmiş ve mikro/nano yapılı bileşikler ve elementlerle güçlendirilmiştir. Saf Na2Si3O7 ile birlikte tüm numunelerin zırhlama performansları NaI(Tl) sintilasyon detektörü kullanılarak, Ba-133 radyoaktif kaynağından elde edilen 81 ve 356 keV pik enerjili fotonlar için tespit edilmiştir. [...] Öte yandan deneysel ve simülasyon sonuçlarına göre, Agnano partiküllerin mikro boyutlara göre Na2Si3O7 daha iyi bir radyasyon zırhlama özelliği kazandırdığı gösterilmiştir. Tüm veriler birlikte değerlendirildiğinde, düşük maliyetli, mekanik dayanıklılığı yüksek ve kütlece hafif bu camsı yapılarının geleneksel malzemelere göre güvenilir ve etkin bir alternatif olabileceği gösterilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021
Keywords: Nano kompozit; Monte Carlo Simülasyonu (MCNP); Gama spektroskopisi