Depremlerin yapılarda meydana getirdiği hasarların nedenleri ve yapı tasarımının hasar üzerindeki etkisi - Bektaş, Bilgehan (My University, 2000)
Türkiye, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle ülkemizde zaman zaman oluşan çeşitli şiddetteki depremler, önemli ölçüde can ve mal kaybına neden olmuştur. Deprem, doğal afetlerin en önemlisidir. Depremlerin oluşumu, türleri ve deprem parametreleri bu çalışmada kısaca anlatılmıştır. Türkiye' de meydana gelen yıkıcı depremler kronolojik sırada verilmiştir. Depremin en acı sonucu, insanların kendi yaptıkları binaların yıkıntılarında hayatlarını kaybetmeleridir. Çalışmada izlenen ana konular: - Depremin sebep olduğu hasarlar ve deformasyonlar, - Betonarme yapı elemanlarının depremlerde davranışı, - Depremlerde yapısal hasarlar ve hasarların önlenmesi, - Depreme dayanıklı yapı tasarımı Hasarların ve yapıların yıkılmasıyla meydana gelen can kayıplarının yaygın olması nedeniyle, betonarme yapıların yapımında gerçekçi bakış açılan ile ayrıntılara gereken önem verilmelidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Depremle ilgili teknik bilgiler; Depremlere yerel zemin tabakalarının davranışları; Betonarme yapı elemanlarının yük-deformasyon özellikleri ve süneklik; Binaların deprem etkisindeki davranışı; Depremin yapılarda meydana getirdiği hasarların oluşma nedenleri; Depreme dayanıklı yapı tasarımı