Yakıt pilleri için tasarlanan Pt-C-Os elektrotun eldesi - Karakuş, Özlem (My University, 2005)
Birçok gelişmiş ülkede, başta Japonya, ABD ve Avrupa, petrol ve doğalgaza alternatif olabilecek yakıtların üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Bu anlamda hidrojenin 2020'den sonra ticari olarak değer kazanacağı düşünülmektedir. Tahminler hidrojenin 2015'ten itibaren filolarda, 2020'den itibaren de küçük araçlarda kullanılmaya başlanacağı yönündedir. Özellikle petrol şirketleri, hidrojen araştırmalarına ciddi yatırımlar yapmaktadırlar. Yatırımlar, hidrojenin yalnız araçlarda yakıt olarak kullanımını değil, sabit istasyonlarda elektrik üretilmesine yönelik çalışmaları da kapsamaktadır. Elektrokimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren hidrojen kullanan yakıt pillerinin, dünyadaki önemi çevre sorunları ve enerji talebinden dolayı gittikçe artmaktadır. Bu çalışmada düşük sıcaklıklarda yüksek verim sağlayan proton değişim membranlı yakıt pillerinin (PEMFC) performansını artıran Pt-C-Os kompozit elektrot yapımı üzerine araştırmalar yapılmıştır. Pt-C-Os elektrodu yapımının ilk aşaması olan platin partiküllerini elde etmek için, hegzakloroplatinat asidi iki indirgen kullanılarak platine indirgenmiştir. En iyi indirgen madde ve bu indirgen ile en iyi çalışma koşullarını belirlemek için SEM, tanecik boyutu ve zeta potansiyeli analizleri yapılmıştır. Elde edilen Pt-C-Os elektrodun SEM görüntüsü çekilmiş ve XRD analizi yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Yakıt pilleri; Polmer elektrolit memranlı yakıt pili; PEM yakıt pili; Platin katalizör; Pt-C-Os elektrot