Metal iyonları içeren karışımların çok değişkenli kalibrasyon yöntemleri ile analizi - Yurtseven, Erman (My University, 2009)
Demir ve molibdenin eş zamanlı spektrofotometrik tayini için morin kompleks ajanı kullanılarak Çoklu Lineer Regresyon (MLR), Ana Bileşenler Regresyonu (PCR), Kısmi En Küçük Kareler (PLS) ve Tek Değişkenli Kalibrasyon (UC) yöntemleri uygulanmıştır. Optimum koşullar incelenmiş ve en kararlı kompleksler %0,075 Tween-80 ve 0,01 M pH=2 KCl-HCl tamponu içeren etanol-su (1:4) çözeltisinde elde edilmiştir. Kalibrasyon seti demir ve molibdenin ferromolibden alaşımındaki oranı göz önüne alınarak oluşturulmuştur. Dokuz standart çözelti, demir için 0,35-0,45 g/ml, molibden için 0,45-0,75 g/ml aralığında hazırlanarak 350-500 nm arasında absorbsiyon spektrumları kaydedilmiştir. Yukarıdaki regresyon prosedürleri bu spektrumların her 5 nm'deki absorbans datalarına uygulanmıştır. Elde edilen sonuçların hata yüzdeleri AAS ölçümleri baz alınarak hesaplanmıştır. Demir için PLS ve standartlaşmış PCR metotları diğer PCR, MLR ve UC metotlarından daha iyi sonuçlar vermiştir. Molibden için merkezleşmiş ve standartlaşmış PLS metotları ile, ön işlemsiz ve standartlaşmış PCR metotları, UC ve MLR metotları ile elde edilen değerlerden daha iyi sonuçlar vermiştir. Sonuç olarak, her iki metalin eş zamanlı analizi için en uygun yöntem PLS ile alınan sonuçlardır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Morin; Molibden; Demir