Plak titreşimlerinin aktif kontrolü - Tuna, Onur (My University, 2019)
Bu çalışmada her alanda kullanılan sürekli titreşim altındaki dikdörtgen plakların genliklerinin sönümlenmesi amaçlanmıştır. Öncelikle sönümlenecek plağın geometrik şekli, sınır şartları, bozucu girişin tipi belirlenmiş ardından davranışının modellenmesini sağlayacak plak teorisine karar verilmiştir. Kirchhoff-Love teorisi kullanılarak hareket matematiksel olarak ifade edilmiştir. Elde edilen matematiksel denklem 4. mertebeden 3 değişkene bağlı kısmi diferansiyel denklemdir. Kontrolcü uygulanacak form olan durum-uzay şekline değişkenlerin ayrıştırılması yöntemi ve seri toplamı şeklinde ifade yöntemi kullanılarak dönüştürülmüştür. Bu tez kapsamında plağın dokuz ayrı mod hareketi incelenmiştir. Farklı sayıda piezoelektrik eyleyici ile tam geribeslemeli H-sonsuz kontrolcü uygulanarak her mod sönümlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın devamında piezoelektrik eyleyici yeri değiştirilmiş ve kontrolcü sayısı ile kontrolcü yerleşimi hakkında farklılıklar gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: H-sonsuz; Plak titreşimi; Aktif kontrol