Göllerin ekolojisini etkileyen faktörlerin araştırılması ve Tuzla (Kamil Abduş) Gölü örneği - Acar, Hande (My University, 2003)
İnsanoğlu rahat ve modern bir yaşama kavuşabilmek için sanayileşmeye önem vermiş ve var olan kaynaklan, hiç bitmeyecekmiş gibi sınırsızca kullanarak kendine bugünkü dünyayı hazırlamıştır. Ancak çevre kirliliğinin ileri boyutlara ulaşmasıyla rahatsız olmaya ve çözüm üretmeye hatta çevreye en az zararı verecek teknolojileri araştırıp geliştirmeye başlamışlardır. Özellikle Türkiye'de hızlı nüfus artışı sonrası, sanayileşme, kentleşme ve gelişen teknoloji ile doğal ve fiziksel kaynaklardan aşın derecede ve dengesiz bir şekilde yararlanılmıştır. Bu hızlı gelişme, çarpık kentleşme, doğal kaynaklardan hiç bitmeyecekmişcesine faydalanmak ve ilgisizlik gibi nedenlerden dolayı yüzeysel sulanmızın yapılan hızla bozulmaya başlamış, hatta birçoğu yokolma tehlikesi ile yüzyüze kalmıştır. Bu çalışmada, yüzeysel sular içinde kirlenmeye en hassas su kütlesi olan göller, fiziksel, kimyasal, biyolojik özellikleri, ekolojileri ve ekolojilerini etkileyen faktörler hakkında genel bilgiler verilmiştir. Araştırma kısmında ise, bir yıl içinde iki kere sulan çekilen ve ülkemizin sınırlı sayıdaki kuş bannaklanndan biri olarak görülen Tuzla Gölü'nün oluşumu, yapısı, jeolojisi, özellikleri, ekolojisi ve kuruması üzerinde durulmuştur. Sulak alan olarak değerlendirilen bu gölün sulanmn aniden çekilmesinin olası nedenleri ve göl ekolojisinin tekrar hayat kazanabilmesi için yapılması gerekli olan çalışmalan içermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Göller hakkında genel bilgiler; göllerin ekolojisini etkileyen faktörler; tuzla (kamil abduş) gölü; tuzla gölü’nün rehabilitasyonu