Uzay kafes sistemlerinin sonlu elemanlarla çözümü - Titizoğlu, Murat (My University, 1996)
Bu tezin konusu olarak seçilen " Uzay Kafes Sistemlerin Çözümü için Bilgisayar Programı" hakkında yapılacak çalışmanın başında, uzay kafes sistemler hakkında genel bir bilginin verilmesinin gerekli olduğu düşünülmüştür. Bu konuda sistemlerin nasıl kurulduğu, hiperstatiklik derecelerinin tespiti için bazı yöntemlerden bahsedilmiştir. Uzay kafes tipleri hakkında bir sınıflandırmaya yer verilmiştir. Hesap yöntemleri hakkında bir araştırma yapılmış ve burada matris metodu geliştirilecek programın temeli olarak tespit edilmiştir. Bunun dışında, mambran ve plak analojilerine değinilmiştir. Matris metotları için yapılan çalışmaya çerçevelerden başlayarak daha sonra çerçevenin köşelerinin mafsal olarak kabul edilmesi ile kafes sisteme geçme yöntemi takip edilmiştir. Aynı zamanda, bu sistemleri destekleyen teknolojiler hakkında bilgi sunularak, uygulamada ne gibi üstünlük ve sakıncalarının olduğu konusunda fikir verilmeye çalışılmıştır. Geliştirilen programın amacı, uzay kafes sistemleri üzerinde çalışan kullanıcıların en hızlı şekilde ve doğru sonuçlara vararak çalışmalarını sağlamaktır. Burada özellikle mero türü olarak isimlendirilen ve çubuk boylan ve iki yöndeki aralıkları eşit olan uzay kafes sistem için son derece pratik bir data hazırlama yöntemi geliştirilmiştir. Burada program kendi kendine düğüm noktalarını ve çubukları üretmekte, bu da dolayısı ile çözüme büyük kolaylık ve hız getirmektedir. Aynı zamanda kullanıcının data hazırlarken yapabileceği hata miktarı da kısmen azaltılmış olmaktadır. Bu programın istenilen hesapları doğru olarak yapıp yapmadığını görmek içinde, örnek bir problem ele alınmıştır. Bu problemi hem kendi programımız ile hem de mühendislik çevresince çözümlerinin doğruluğu kabul görmüş olan SAP 90 programı kullanılarak aynı sonuçlar bulunmuştur. Böylece programın doğru neticeler verdiği ortaya konmuştur. IX
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Sonlu elemanlar yöntemi; İki boyutlu alan denklemi; Düzlem çerçeve elamanı; Elastisite teorisi; İki boyutlu elastisite