İşe alım süreci ve bir uygulama - Göktaş, Seçil (My University, 2009)
Günümüzde işletmelerin rekabet avantajı yakalayabilmesi için insan kaynağını doğru yönetmeleri gerekir. İnsan kaynağının yeri asla başka bir kaynakla doldurulamaz. İnsan, bir işletmenin faaliyet gösterebilmesi için gerekli olan her şeyi sağlar, organize,eder, yönetir ve bu sebeple girdilerin hepsine hükmeder. Başarısız bir seçim süreci işletmedeki tüm işlerin aksamasına, kaynakların verimsiz kullanılmasına yani işletmenin başarısız olmasına neden olacaktır. İşletmelerin başarısı doğru personeli bulmak, seçmek ve işletme amaçları doğrultusunda yönlendirmekle gerçekleşir.Bu çalışmada insan kaynakları yönetiminin en önemli fonksiyonu olan personel seçim sürecinden bahsedilmiştir. Personel ihtiyacının belirlenmesinden personelin işe yerleştirilmesine kadar tüm süreç adım adım incelenmiştir. İşe alım sürecinde kullanılacak yöntem adaylara sahip olduğu özellikleri gösterebilmeleri ve kendilerini en pratik şekilde ifade edebilmeleri için fırsat vermelidir. İşe alım sürecinde şirket yapısına ve pozisyonun gerektirdiği yetkinliklere sahip elemanın seçilmesi ancak her iki tarafın da birbirini tanımasını sağlayan yetkinlik bazlı mülakatla gerçekleşir. İşe alım sürecinin aşamalarına yer verildikten sonra günümüzde önemi anlaşılan yetkinlik bazlı mülakatın işe alımda şirketlere sağladığı yararlara da değinilmiştir. Veriler lojistik sektöründe faaliyet gösteren uluslararası iki firmadan yapılandırılmış mülakat yöntemi ile temin edilmiştir. Firmalarla yapılan görüşmede firmalarla ilgili genel bilgiler alındıktan sonra işe alım sürecinin aşamaları hakkında bilgi alınmıştır. Bu iki şirket tarafından mülakat olarak yetkinlik bazlı mülakatın uygulandığı ve bu yöntem ile çalışanların performansının ve memnuniyetinin arttığı bu sebeple personel devir oranın düştüğü tespit edilmiştir. Personel devir oranın düşmesi, personel seçim maliyetlerinin azalmasını sağladığı için yetkinlik bazlı mülakatın firmalar tarafından tercih edilmesini bir diğer nedenidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009
Keywords: İşe alım süreci; Personel seçimi