8-30 kva kapasiteli jeneratör grubuna ait diesel motorun elemanlarının imal tezgahları yerleşim ve organizasyonu - Batu, Osman Ahmet (My University, 1996)
Bu tez çalışmasında, İstanbul'da üretim yapmakla olan özel bir diesel motor fabrikasının, İran - Tebriz'de kurulu bir fabrikada 8-30 KVA kapasiteli jeneratör grubuna ait diesel motorun elemanlarının imal edilebilmesi için gerekli tezgahların belirlenerek makina parkının oluşturulması çalışması yapılmıştır. Bunun için öncelikle fabrikada üretilecek parçalar belirlenmiş, tek silindirli diesel motorun ısı analizi yapılarak motoru oluşturan ana parçaların (piston grubu, biyel ve krank milinin) dizayn hesaplarına geçilmiş, hesaplar, başlangıçta kabul edilen ana boyutların istenilen sınır değerler arasında olup olmadığının kontrolü amacıyla yapılmıştır. Ardından imal edilecek tüm parçaların operasyon sıralan belirlenerek uygun bir zaman etüdü yöntemi olan kronometraj yöntemi ile standart zamanlan hesaplanmıştır. Üretim için gerekli tezgah adetlerinin belirlenebilmesi için ise herbir tezgahın hangi parçanın hangi operasyonunda ne kadar süre ile kullanıldığı saptanmış, yıllık üretim miktarının da göz önünde bulundurulmasıyla elde edilen toplam süre aylık çalışma saatine oranlanmış ve gerekli tezgah adetleri belirlenerek makina parkı oluşturulmuştur. 2500 adedi tek silindirli, 2500 adedi ise çift silindirli olmak üzere senelik toplam 5000 adet diesel motor üretecek olan bu fabrikanın ıskarta oram %2, aylık çalışma süresi 220 saattir. Makina parkının oluşturulması için gerekli tezgah adetlerinin belirlenmesinde bu değerler kullanılmıştır. Not : Tezin hazırlanmasında WINDOWS' 95 işletim sistemi altında çalışan WORD 6.0, EXCEL 5.0 ve AUTOCAD R12 programlan kullanılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Motor dinamiğinin analiz yöntemi ve uygulaması; Motor elemanlarının hesap yöntemi ve uygulanması; İmal edilecek parçaların operasyon sırları; Makinada işleme kapasitesinin tayini; Gerekli makine kapasitesinin tayini