Dış cephede uygulanan doğal ve yapay taş plak kaplamalarda oluşan sorunların irdelenmesi - Yolsal, Sinem (My University, 2003)
Duvar gövdelerinin korunmasını sağlayan dış cephe kaplamalarında, her türlü etmenin etkisi ile sorunlar oluşmaktadır. Dış cephelere uygulanan granit, mermer, kireçtaşı ve traverten gibi doğal taş plak, brüt beton, yapay taş kaplı beton, gre seramik, gre mozaik, klinker plaklar, kuvars esaslı plaklar ve çimentolu yonga plaklar gibi yapay taş plak kaplamalarda, çeşitli etmenlerin etkisiyle oluşan sorunlar ve sorunlara karşı alınabilecek önlemler incelenmiştir. Oluşan sorunların ortaya konulmasıyla, tasarımcılara ürün seçiminde ve detaylandırmada yardımcı olunması amaçlanmaktadır. Çalışmada, ilk olarak dış duvar ve dış cephe kaplamaları tanımlanmıştır. Doğal ve yapay taş plak türleri bütün özellikleri ile anlatıldıktan sonra, bu plaklara etki eden etmenler, etmenler doğrultusunda oluşan sorunlar ve oluşacak sorunlara karşı alınabilecek önlemler açıklanmıştır. Dış cephelere uygulanan doğal ve yapay taş plak kaplamalar, ısı, su ve nem, zararlı gazlar, güneş ışınları, katı zararlılar, yangın, yükler ve kuvvetler gibi olumsuz etmenlerin etkisi altında kalmaktadır. Ayrıca plakların kendi özellikleri, tasarımda, uygulamada ve kullanımda yapılan hatalar, plaklarda sorun oluşturan etmenler arasında yer almaktadır. Bu etmenlerin etkisiyle plaklarda, aşınma, kirlenme ve lekelenme, çiçeklenme, solma ve eskime, parçalanma, çatlama ve yerlerinden kopma gibi sorunlar oluşmaktadır. Plakların teknik özellikleri göz önüne alındığında, traverten, brüt beton ve yapay taş kaplı beton plaklarda daha çok sorun oluştuğu gözlenmektedir. Doğal ve yapay taş plaklarda oluşacak sorunları önleyebilmek için, plaklara etki eden etmenler belirlenmeli, plak türü seçimi, detaylandırma ve uygulama bu etmenler doğrultusunda yapılmalıdır. Yapım sürecinde uygulamanın her aşaması yetkili kişilerce kontrol edilmeli ve yapı kullanıcılarının üzerilerine düşen görevleri tam olarak yerine getirmeleri gerekmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Dış duvar; Taş plak kaplamalar; Dış cephe kaplamaları