Yeni "bent-core" mesogenlerin sentezi ve sıvı kristal özelliklerinin incelenmesi - Vural, Filiz (My University, 2007)
Sıvı kristal araştırmalarında geniş bir alana sahip olan bükülmüş şekildeki mesogenlerin, sentezi ve fiziksel özelliklerinin aydınlatılması için son yıllarda oldukça fazla çaba sarfedilmiştir. Bükülmüş moleküler şekillerinden dolayı, "muz şekilli sıvı kristaller" olarak adlandırılan bu bileşikler, akiral konformasyona sahip olmalarına rağmen, mesofazlarında moleküler kiralite göstermektedirler. Bu moleküller B fazları olarak adlandırılan birçok farklı mesofaz ile tanımlanırlar. B fazları arasında, elektro optiksel değişimler smektik B2, B5 ve B7 fazlarında gözlenmiştir. Çalışmanın amacı, yeni muz şekilli mesogenlerin ve siloksan türevlerinin dizaynı, sentezi ve yapılarının aydınlatılmasıdır. Bu amaçla, sentezlenen "bent-core" bileşiklerinin ve hacimli farklı siloksan türevlerinin alkenik uç yardımıyla "bent-core" bileşiklere eklenmesi ile oluşan siloksan türevlerinin sıvı kristal davranışları incelenmiştir. Sentezlenen "bent-core" bileşiklerinin ve siloksan türevlerinin yapıları spektroskopik yöntemler kullanılarak tayin edilmiştir (1H-NMR, 13C-NMR, 29Si-NMR, MS). Sentezlenen yeni bileşiklerin mesomorfik özellikleri polarizasyon mikroskobu ve diferansiyel tarama kalorimetrisi (DSC) ile aydınlatılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Sıvı kristaller; Bent-core bileşikleri; "Bent-core" mesogenler; Muz şekilli bileşikler