Boğaziçi yalılarının tasarımı etkileyen faktörler ve krekteristik örnekler üzerine bir inceleme - Terzioğlu, Oya (My University, 1995)
Boğaziçi Yalıları estetik değerleri, başarılı mimarileriyle mimar olsun olmasın birçok kişiye esin kaynağı olmuş ve birçok kişinin hayranlığını kazanmıştır. Günümüzde mimarlar, Modern Türk Mimarisine bir karakter bir üslup arayışı içinde çoğu kez geçmişle bağlantı kurma yoluna gitmişlerdir. Bu konuya eğilimi olan mimarlarımız için çalışmamızın konusu lan Boğaziçi Yalıları en iyi esin kaynaklandır. Yüzyıllar boyu adeta birbiriyle yarışırcasına biçimlendirilen, devrin moda akımlarım yalandan takip eden bu evler, geleneksel konut mimarımızın ileri düzeyde örneklerindendirler. Yapmış olduğumuz bu analiz çalışmamızda, varlığım sürdüğürdüğü uzun yıllar boyunca koşullan aşamayıp, günlük hayatı bir adım ileri götürecek hiç bir değişiklik yapmadığı iddia edilen geleneksel Türk Evinin Boğaziçi Yalılarında gerek mekan organizasyonları gerekse plan semalarındaki gelişmeler ve bunların cepheye yansılmasıyla, çağının yaşantısının önüne geçmesini ve ona yön vermesini gerçekleştirmiş olduklarım göreceğiz. Bu çalışmada amaç, geçmişteki Boğaziçi yalılarında cephe ve plan üzerinde biçimsel - estetik değerlerin hangi tasarım verileri etkisiyle ortaya çıktıklarını araştırmaktadır. Bu bulgular geçmişin mirasından neyi nereden nasıl almamız gerektiğini görmemizi sağlayacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Boğaziçi yalıları; Geleneksel Türk evi