Çift yönlü örgüt kültürü, dinamik örgütsel kuralları ile firma yenilikçiliği ilişkisi - Şahinli, Emine (My University, 2019)
Günümüz iş çevreleri küreselleşme, teknolojik gelişmeler ve yoğun rekabete tanıklık etmektedir. Rekabet koşullarının zorlaştığı ve çevresel değişiminin sürekli ve öngörülemez olmasından ötürü kalıplaşmış stratejilerle uzun süreli rekabet etmek ve varlığını sürdürmek imkansızlaşmaktadır. Yoğun rekabet ortamında firmaların dinamik yetenekler geliştirmesi, proaktif bir yol çizmesi gerekmiştir. Firmaların var olan esneklik-etkinlik, maliyet-farklılaştırma, artırımlı-radikal yenilik gibi paradoksları biri diğerinin pahasına olmaksızın yönetebilmesi, tek bir strateji yerine eş zamanlı olarak mevcut yetkinlikleri ve becerilerden yararlanırken diğer taraftan da yeni yetkinlikler ve beceriler kazanma, yeni bilgi ve kaynaklar keşfetmesi firmaları rakiplerine göre üstün durumuna getirmekle birlikte aynı zamanda hayati bir ihtiyaçtır. Çift yönlü örgüt kültürünün yenilikçilik üzerinde ve performans üzerinde etkisi son zamanlarda stratejik yönetim ve örgüt teorileri alanında önemli araştırma konusu haline gelmektedir. Ancak örgütsel tasarım alanında dinamik örgütsel kurallarla ilişkisi bugüne kadar incelenmemiştir. Bu çalışmanın amacı, çift yönlü örgüt kültürü, bağlamsal çift yönlülük temelinde ve firma yenilikçiliği arasındaki ilişkisinin, dinamik örgütsel kurallar aracılığıyla teorik çerçevesinin çizilip, çift yönlü örgüt kültürünün çevresel değişiklikler ortamında dinamik örgüt kuralları aracılığıyla firma yenilikçiliği ile ilişkisini açıklamak ve ampirik olarak test etmektir. Bu bağlamda 227 reel sektör çalışan üzerinde yapılan araştırmada,1) çift yönlü örgüt kültürü ile dinamik örgütsel kurallar arasında ilişki olduğu, 2) dinamik örgütsel kurallar ile firma yenilikçiliği arasında ilişkinin ampirik olarak desteklenmediği 3) çift yönlü örgüt kültürü ile firma yenilikçiliğinin teorik açıdan ilişkili olduğu ancak ampirik olarak desteklenmediği tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Çift yönlülük; Çift yönlü örgüt kültürü; Dinamik örgütsel kurallar; Firma yenilikçiliği