Değer analizinin plastik enjeksiyon kalıp endüstrisinde uygulanması - Kayıkcı, Serbülent (My University, 2005)
Verimlilik arttırma tekniklerinden biri olan değer analizi ürün, işlem ve hizmeti, gereklifonksiyonları yerine getirebilecek şekilde, optimum değerde ve en düşük maliyetle eldeetmeye çalışan sistemli bir teknikler bütünüdür. Değer analizi mamul için gerekli olanelemanların mamul masrafını mümkün olan en az miktarda yapmak ve bu şekilde esasfonksiyonu gerçekleştirmek için oluşturulmuş bilimsel bir metottur.Çalışmada ilk bölümde verimlilik kavramı, verimliliği arttırma yolları ve verimliliği azaltangereksiz maliyet kavramları ve bu gereksiz maliyetlerin azaltılması için uygulanacak tekniklerdetaylı bir şekilde incelenmektedir. Daha sonraki bölümde gereksiz maliyeti minimize etmedeve verimliliği sağlamada kullanılan bir teknik olan değer analizi, uygulamaları ve fonksiyonanalizi ile birlikte anlatılmaktadır.Çalışmanın üçüncü bölümünde, projenin ana konu sektörü olan Kalıpçılık ve PlastikEnjeksiyon kalıpçılığı örneklerle incelemiş bulunmaktadır. Son bölümde ise anlatılanverimliliği arttırma tekniği olan değer analizinin plastik enjeksiyon kalıpçılığında nasıluygulandığına dair uygulamalar ve sonuçları yer almaktadır.Anahtar kelimeler: Verimlilik, Değer, Kalıp, Plastik, Analiz, Maliyet
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Verimlilik kavram ve tanımı; Verimlilik artırma tekniği değer analizi; Hacim kalıpçılığı