Havza planlama ve yönetiminde yöntem arayışı: Meriç-Ergene havzası örneği - Tüzün, Gül (My University, 2010)
Ekosistemin canlı ve cansız ögelerinin birbirleri ile etkileşim içinde olduğu, yaşam ortamında meydana gelen değişikliğin sistemi, dolayısıyla tüm ögeleri etkilediği olgusunun ekolojik araştırmalar sonucu kabul edilmesi, insan merkezli yaklaşımlardan doğa merkezli yaklaşıma biraz daha yaklaşan bir geçiş sağlamıştır. 1980'lerde benimsenen `sürdürülebilirlik' ilkesinden hareketle `bütünleşmiş' (integrated) yönetim ve planlama konuları gündeme gelmiştir. Bu bağlamda doğal kaynak planlama ve yönetimi için akarsu havzaları ölçeği benimsenmiştir.Bu çalışmada, havza planlarının planlama sistematiği içerisinde tanımlanması ve havza planlama ve yönetimine ilişkin yöntem önerisi geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Kavramsal açıklamalar, yaklaşımların irdelenmesi sonucu elde edilen bulgular, havza planlama ve yönetiminde bir yöntem önerisinde bulunabilmek üzere Meriç-Ergene Havzası örneğinde değerlendirilmiştir.Bu değerlendirme sonucunda, arazi kullanım kriterlerinin belirlenmesinde bir çerçeve sunmak üzere bir yöntem önerisi geliştirilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Havza kavramı; ABD de havza havza planlama ve yaklaşımları