Ekonometrik yazılımların karşılaştırılması - Tepe, A. Sezgin (My University, 1999)
Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler sonucu, ekonometrik çalışmalarda bilgisayar kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada, çeşitli ekonometrik yazılımlar incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Yazılımların temel işlevi, verinin incelemesini yapmak, model kurmak, parametre tahminlerini gerçekleştirmek, hipotez testleri uygulayarak modelin geçerliliğini sınamak ve öngörü yapmaktır. Ekonometrik yazılımlar, paket programlar ve programlama dilleri olarak başlıca iki gruba ayrılmaktadır. Çalışmamızda incelenen paket programlar, Microfit, Aremos, Bats, Stamp, PcGive, Limdep, Eviews, Snp, Gams ve Rats'dır. Bu paketler, veri işlemleri, tanımlayıcı istatistik, modelleme, parametre tahmini, ekonometrik yöntemler, dokümantasyon, grafik özellikler gibi önemli başlıklar altında incelenmiştir. Ekonometrik programlama dilleri, ekonometrik araştırmalarda gerekli olabilecek veri giriş çıkışı, matematik, istatistik ve grafik işlemleri için bir ortam sağlamaktadır. Araştırmamızda, Gauss, S-Plus ve Ox dilleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Bu dillerin sahip olduğu programlama araçları, dil elemanları, komut ve fonksiyon kütüphanesi, grafik özellikler tanıtılmış, ekonometrik bir çalışmanın nasıl gerçekleştirileceği incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1999
Keywords: Ekonometrik paket programları; Ekonometrik programlama dilleri; Yazılımların karşılaştırılması