DHCP'de, kullanıcı kimliği ve şifre tabanlı doğrulama ve servis seçme işlemlerinin CHAP ve RADIUS protokolleri kullanılarak gerçeklenmesi - Ebil, Fahri Serhat (My University, 2007)
Son yıllarda Ethernet'in kullanımının yerel agların dısında, sebekelerin erisim ve toplamakısımlarında da yaygınlasması ve DSL üzerinden, Internet erisimine ek olarak ses ve videoservislerinin de verilmeye baslanmasıyla birlikte DHCP, bu alanlarda da kullanılmayabaslanmıstır. Halihazırda DSL üzerinden Internet erisimi servislerinin verilmesinde sıklıklatercih edilen PPP tabanlı yöntemlerin yerine de, ilave altyapı ve isletme maliyetlerini önlemekamacıyla, DHCP'nin kullanılması mümkündür. Ancak DHCP'nin mevcut haliyle, PPP ilekolaylıkla yapılabilen ?kullanıcı dogrulama? ve ?servis seçme? gibi bazı islemler ise yarar birsekilde yapılamamaktadır. Bu durum da, PPP yerine DHCP'nin kullanılmasında tereddütedilmesine yol açmaktadır.Bu çalısmada, yukarıda bahsedilen soruna bir çözüm getirmek amacıyla, ?DHCP'de, kullanıcıkimligi ve sifre tabanlı dogrulama ve servis seçme islemlerinin CHAP ve RADIUSprotokolleri kullanılarak gerçeklenmesi? konusu islenmistir. Öncelikle, konuyla ilgiliprotokoller hakkında bilgiler verilerek karsılastırmaları yapılmıstır. Daha sonra, çözümiçin saglanması gerekli ölçütler belirlenerek, bu konuda bugüne kadar yapılmıs çalısmalarbelirlenen ölçütlerle karsılastırılarak incelenmis ve eksik yönleri ortaya konulmustur. Yapılanarastırma ve incelemelerin sonucunda, belirlenen ölçütleri tam olarak karsılayan bir çözümönerilmis ve tasarımı yapılmıstır. Önerilen çözümün gerçeklestirilebilirligini sınamakamacıyla C programa dili kullanılarak DHCP istemci ve sunucusunu temsil eden örnekuygulamalar yazılmıs ve bu uygulamalar, bir RADIUS sunucusunun da bulundugu denemeortamında test edilmistir. Yapılan bu testin sonucunda, önerilen çözümün, belirlenmisölçütleri saglayabildigi ve mevcut DHCP ve RADIUS RFC'lerine uyumlu bir sekildeçalısabildigi ve pratikte gerçeklestirilebilir oldugu sonucuna varılmıstır.Anahtar kelimeler: DHCP, DHCP ile dogrulama, DHCP ile servis seçme, RADIUS,dogrulama, kullanıcı dogrulama, DHCP ve RADIUS.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: DHCP; DHCP’NİN SAĞLADIĞI SERVİSLER