2010-2018 döneminde Suudi Arabistan-Yemen ilişkilerinin dinamiği - Saeed, Slsabil Hamed Fuad (My University, 2020)
Suudi Arabistan ve Yemen çok farklı ve karmaşık bir siyasi ilişki içindedirler. Siyasi ilişkileri, kimi zaman ortak çıkarlara, kimi zaman da düşmanlık ve anlaşmazlıklara dayanmaktadır. Bununla beraber, bu ilişkilerin temel özelliği Suudi politikasının Yemen siyaseti üzerindeki güçlü etkisidir. Suudi Arabistan'ın güvenlik endişeleri, özellikle Arap Baharı, İran etkisi genişlemesi ve küresel ekonomik çalkantıları gibi bölgesel sahneyi süpüren dönüşümlerden sonra Yemen iç meselelerine sürekli müdahale ettiğini sebep olmuştur. Bu yüzden tez, 2010-2018 döneminde Yemen sahasındaki sürekli değişikliklerin ele alınmasında Suudi Arabistan dış politika temel yaklaşımlarını ve bu yaklaşımlarının sonuçlarını incelemeyi hedeflemektedir. Tez, Yemen ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin temel dinamiklerini incelemek için Yapısal Realist teorisine dayanmaktadır. Tez, siyasi dinamiklerin çok aşırı bir seviyeye çıktığını bulmaktadır. Bu nedenle Suudi Arabistan'ı Yemen'e yönelik dış politikasında bölgesel ve uluslararası ağırlığından eleştirel olarak yararlanmaya itilmiştir. Tez, Suudi Arabistan'ın hayatta kalması ve istikrarı için yeni yöntemlerin kullanılmasıyla Yemen'i kontrol altında tutacağını vurgulamaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Yapısal realizm teorisi; Arap Baharı; Kararlılık Fırtınası Operasyonu; Yemen insani krizi