Türk askeri tarihinde birleşik harekat tecrübesi ve personel uyumu: Birinci Dünya Harbi Kanal Cephesi ve Kore Harbi örnekleri - Öztürk, İsmail Kamil (My University, 2020)
Birleşik harekât kavramı geçmişten günümüze ortak çıkarlar uğruna hareket etmeyi kapsamakla birlikte modern anlamda çok uluslu operasyonları ifade etmektedir. Bu çerçevede Türk askerî personelinin katılmış olduğu iki birleşik harekât olan Birinci Dünya Harbi ve Kore Harbi incelenmiştir. Bu çalışmada Türk askerî tarihi açısından bu harplerden elde edilen tecrübelere bakılarak dersler çıkarılmaya çalışılmıştır. Böylelikle ileride yapılacak olan birleşik harekât kapsamındaki çok uluslu operasyonların daha uyumlu ve düzgün bir şekilde işlemesi amaçlanmıştır. Çalışma daha ziyade hatıralar üzerinden ilerlemekte olup konu alınan harplerin teferruatlı anlatımına girilmemiştir. Buradaki maksat hatıralar eşliğinde işlenen harekâtın detaylarına inilerek personel temelinde bir inceleme yapmaktır. Çalışmada harp ve harekâta değinmeden önce ilk olarak birleşik harekât kavramının ne olduğu güncel talimnameler ışığında aktarılmıştır. Böylelikle harp ve harekâtın anlatımı esnasında ne gibi kazanımlar yaşanıldığının anlaşılması sağlanmaya çalışılmıştır. İlerleyen bölümlerde de Kanal Harekâtı ve Kore Harbi'ne değinilerek Türk askerî personeli tarafından icra edilen birleşik harekât ele alınmıştır. Bu harekâtlar neticesinde elde edilen tecrübeler de "Alınan Dersler" başlığı altında irdelenmiştir. Bunun yanında iki harekât arasında ne gibi benzerlikler olduğuna ve de ne gibi hataların tekerrür ettiğine değinilmiştir. Bunlar yapılırken burada asıl odaklanılan konu askerî alanda yaşanan hadiseler olmuştur. Ancak askerî alanın yanında siyasi arenada yaşanan hadise ve tecrübelere de yer verilmiştir. Böylelikle siyasi hamlelerin askerî sahada ne derece etkili olabildikleri gösterilmeye çalışılmıştır. Nihai olarak da edinilen tecrübeler neticesinde harekât öncesinde ne gibi hazırlıkların ve planlamaların gerektiği belirtilerek daha iyi bir harekâtın icra edilebilmesi açısından değerlendirilmelerde bulunulmuştur. Bu ve bunun gibi çalışmaların askerî ve siyasi anlamda kapsayıcılığının artırılarak ilerleyen zaman zarfında Türk askerî personelini birleşik harekât açısından daha ileriye götürebileceğine de değinilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Askeri harekatlar; Askeri personeller; Birinci Dünya Savaşı; Kore Savaşı; Birleşik harekât doktrini