Uçaklarda kullanılan metal malzemelere uygulanan tahribatsız muayeneler - Onursal, Melih (My University, 2010)
Sivil havacılık endüstrisindeki uçak yapıları ve malzeme teknolojisi incelenmiş, farklı tahribatsız muayene teknikleri ile bu yapıların muayenesi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaların ardından tahribatsız muayene uygulamaları yöntem, malzeme bilimi ve dizayn açılarından irdelenmiş, uygulanabilecek farklı seçenekler varsa bu teknikler önerilmiştir. Tahribatsız muayene uygulamalarına geçilmeden önce uçak yapılarında kullanılan metalik malzemeler tanıtılmıştır. Özellikle alüminyum alaşımlarının hafiflik ve yüksek korozyon direnci gibi özelliklerinden dolayı uçak yapılarında tercih edilen malzeme olması üzerinde durulmuştur. Ayrıca tahribatsız muayene metotlarından girdap akımları tekniği, ultrasonik muayene, radyografi, sıvı penetrant ve manyetik parçacık kontrolü detaylı bir şekilde anlatılmış ve deneysel çalışmalarda kullanılan bu yöntemler yine malzeme bilimi açısından irdelenmiştir. Deneysel çalışmalar uluslararası standartlar ve uçak üretici firmaların prosedürleri göz önünde bulundurularak uçak yapıları üzerinde ve laboratuvar şartlarında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalarda çelik ve alüminyum alaşımı malzemeler kullanılmıştır. Uçak üzerinde gerçekleştirilen uygulamalar laboratuvarda detaylı bir biçimde irdelenmiş ve işlem adımları anlatılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Tahribatsız muayene; Havacılık; Uçak malzemeleri