Plastik enjeksiyonda basınç, sıcaklık, zaman, hız gibi faktörlerin parça kalitesi üzerindeki etkilerinin incelenmesi - İçten, Berke (My University, 2004)
Bu tezin içeriğinde plastik malzemeler konusunda genel bazı bilgiler verildikten sonra termoplastikler, termosetler ve elostomerler hakkında bilgiler verilmiştir. Plastik malzemelerin özellikleri ve plastik enjeksiyon işlemenin genel hatları ile anlatımından sonra da tezin asıl çalışma konusu olan enjeksiyon parametrelerinin parçalar üzerindeki etkilerinin incelenmesine geçilmiş ve deneysel çalışma ile tez desteklenmeye çalışılmıştır. Plastik enjeksiyonda istenilen boyut hassasiyetinde, mekanik ve fiziksel özelliklerde parça üretimi için enjeksiyon parametrelerinin sağlıklı bir şekilde kontrol edilmesi ve uygulanması gerekmektedir. Enjeksiyon prosesini etkileyen yaklaşık 200 parametrenin olduğu günümüzde bilinmektedir. Bunların hepsinin birden kontrol edilmesi şüphesiz pek mümkün değildir. Ancak işlem üzerinde hayati öneme sahip bazı parametreler bu tezde incelenmiştir. Bu parametreler , sıcaklık, basınç, hız ve zamandır. Yapılan deneysel çalışmada altı farklı enjeksiyon basınç değerinde üretilmiş deney çubukları çekme ve sertlik ölçüm deneylerine tabi tutulmuştur. Artan enjeksiyon basıncının çekme dayanımını ve sertlik değerini arttırdığı gözlemlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Plastik enjeksiyonu; Enjeksiyon parametreleri; Plastik enjeksiyon; Parametre; Basınç; Sıcaklık