E-devlet ve İstanbul valiliği uygulaması - Çoban, Gökhan (My University, 2006)
Bu çalışma, İstanbul Valiliği Resmi nİternet Sitesi olan İstanbul Genel Ağ Sayfası'nı e-Devlet ölçütleri açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Öncelikle e-Devletin ilkeleri denebilecek bilgiler verilmiş ve İstanbul Genel Ağ Sayfası'nın bugünkü durumu ortaya konmuş, daha sonra sayfanın sunduğu hizmetlerin e-Devlet hizmetleri ile ne ölçüde örtüştüğü incelenmiş, bu anlamda sayfanın olumlu ve olumsuz yönlerine değinilmiş, son olarak, olumsuzlukların giderilmesi için ne tür çalışmalar yapılması gerektiğine ilişkin önerilerde bulunulmuştur.Birinci bölümde, e-Devletin tanımı yapılıp, ardından özellikleri, amaçları, e-Devlet uygulamalarının altyapı hazırlığı, e-Devlet uygulamalarına geçiş hazırlıkları, e-Devletin kullanım alanları, e-Devletin etkililiğini belirleyen faktörler ve e-Bireyedeğinilip onlar hakkında bilgi verilmiş, e-Devlet dendiğinde ne anlaşılması gerektiği belirtilmiş, e-Devletle ilgili genel bir çerçeve çizilmiştir.kinci bölümde, İstanbul Genel Ağ Sayfası tanıtılmıştır. Sayfanın bölümleri ve sunduğu hizmetler hakkında bilgi verilmiştir.Üçüncü bölümde, İstanbul Genel Ağ Sayfası sunduğu e-Devlet hizmetlerinin düzeyi açısından bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Birinci bölümde verilen bilgiler ışığında ortaya çıkan e-Devlet profili, e-Devlet hizmetlerinin sunulması öncesindeki hazırlıklar ve bu hizmetlerin başlamasından sonra yapılması gereken çalışmalara göre sayfanın durumu değerlendirilmiştir.Tüm bu bilgi ve değerlendirmelere göre, Türkiye'deki e-Devlet hizmetleri kapsamında, bazı ilklere de imza atan İstanbul Genel Ağ Sayfası'nın Türkiye'deki valilik genel ağ sayfaları arasında iyi bir yere sahip olduğu, Türkiye'de e-Devletin geldiği nokta ve eldeki olanaklar açısından bakıldığında valilik genel ağ sayfaları için yol gösterici bir sayfa olabileceği tespit edilmiştir. Ancak sayfanın bugünkü durumu İstanbul için yeterli değildir, eksikleri bulunmaktadır, bu eksiklerin giderilmesi ve sayfanın daha ileri düzeyde e-Devlet hizmeti sunması için Türkiye çapında ve İstanbul'da yürütülen e-Devlet çalışmalarına daha çok önem verilmeli, bu çalışmalarda izlenen yöntemlerde değişiklikler yapılmalı, e-Devlete ilişkin istikrarlı bir bilişim politikası yürütülmeli, e-Devlete daha fazla parasal kaynak, daha fazla sayıda donanımlı personel tahsis edilmelidir; aksi takdirde yapılan tüm çalışmalar hizmetlerin otomasyona dökülmesi anlamına gelecektir ki e-Devletin hedefi bu değildir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: E-devletin tanımı; E-devletin amaçları; İstanbul Valiliği uygulaması