Mezomorfik özelliklerin ters gaz kromatografisi ile incelenmesi - Sesigür, Feyza (My University, 2011)
Bu çalışmada, ilk olarak ters gaz kromatografi metodu ile 40-110°C sıcaklık aralığında n-butil asetat (nBAc), t-butil asetat (tBAc), izo-butil asetat (iBAc), n-butil alkol (nBAl), t-butil alkol (tBAl), izo-butil alkol (iBAl) izomerleri ve 90-110°C sıcaklık aralığında benzen (B), n-propil benzen (PB) ve klorbenzen (ClB) çözücüleri ile mezomorfik özellik gösteren 5-Dodesiloksi-2-[[[4-(S)-(2-Metilbutoksi)Fenil]-İmino]Metil]Fenol sıvı kristalinin (DMPIMP) alıkonma diyagramları incelendi ve sıvı kristalin seçiciliği test edildi. Diyagramdaki eğim değişimlerinden sıvı kristalin faz geçiş sıcaklıkları belirlendi. Daha sonra spesifik alıkonma hacmi kullanılarak Flory-Huggins sıvı kristal-çözücü etkileşim parametreleri, hal denklemi etkileşim parametreleri, etkin enerji değişim parametreleri, değişim entalpi parametreleri, değişim entropi parametreleri, sonsuz seyretiklikteki ağırlık kesri aktivite katsayıları, çözücülerin kısmi molar sorpsiyon ısıları, çözücülerin sonsuz seyreltiklikteki kısmi molar karışma ısıları, çözücülerin molar buharlaşma ısıları, belirlendi.İkinci olarak, adsorpsiyonun termodinamik parametreleri, (serbest enerji, entalpi, ve entropi, ), sıvı kristalin dağıtıcı yüzey enerjileri, asit, ve baz sabitleri, , hesaplandı.Hesaplanan ve sabitlerine göre 5-Dodesiloksi-2-[[[4-(S)-(2-Metilbutoksi)Fenil]-İmino]Metil]Fenol sıvı kristalinin yüzeyinin bazik yapıda olduğu bulundu. Seçilen çözücülerle termodinamik etkileşimleri incelenen ve yüzey özellikleri belirlenen sıvı kristaller için TGK'nın uygun bir yöntem olduğu belirlenmiştir. Son olarak, 5-Dodesiloksi-2-[[[4-(S)-(2-Metilbutoksi)Fenil]-İmino]Metil]Fenol'ün elektriksel iletkenliği sıcaklığın bir fonksiyonu olarak ölçüldü ve sıvı kristalin faz geçiş sıcaklıkları iletkenlik ölçümlerinden bulundu
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Sıvı kristaller; Ters gaz kromatografi metodu (TGK); Eletkriksel iletkenlik