Hastane genel kullanım alanları ve hasta yatak odalarında kullanıcı mekan ilişkisi: İzmit Seka Devlet Hastanesi ve İzmit Özel Konak Hastanesi örneği - Taşerimez, Mehmet Burak (My University, 2008)
Günümüzde hastaneler, tedavi hizmetleri vermelerinin yanında, hastalar başta olmak üzere tüm kullanıcıların her türlü sağlık gereksinmelerine cevap vermek durumundadır. Hastaneler hastaların tedavi edildikleri yerler olmalarının dışında, iyi olma hallerinin de devamlılığını sağlamakla yükümlüdürler.Çalışma, hastane binalarındaki mekansal düzenlemeler ve mekanların fiziksel özelliklerinin kullanıcı-mekan ilişkisi bağlamında irdelenerek, hasta sağlığı açısından önemi ve hasta gereksinmeleri ve davranışları üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılmasını amaçlamaktadır.Giriş bölümünde, tezin amaç, kapsam ve yöntemi ortaya konulmaktadır. 2. bölümde, hastane binaları ve gelişim süreçleri başlığı altında, sağlık, sağlık kuruluşları, hastalık ve hastane tanımları ve sınıflandırılmaları ile birlikte dünyada ve Türkiye'deki hastane binalarının tarihsel gelişim süreçleri incelenmiştir.3. bölümde, hastanelerde kullanıcı tanımı, sınıflandırılması ve gereksinimleri, hastanelerin iyileşmeye etkisi, hasta odaklılık ve tasarım etkileşimi ile mekan, insan mekan ilişkisi ve mekanda insan davranışı ve hastanelerde kullanıcı-mekan ilişkisi ele alınmaktadır.4. bölüm, konu ile ilgili yapılan alan çalışmaları sonucunda elde edilen verilerin analizi, değerlendirilmesi ve yorumlanmasını içermektedir. 5. bölüm ise, sonuçların değerlendirilmesi ve önerilerin belirtilmesini kapsamaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Hastane binaları; Hasta yatak odaları; Kullanıcı mekan ilişkisi; İzmit Seka Devlet Hastanesi; İzmit Özel Konak Hastanesi