Mimari tasarım stüdyolarında sayısal egzersizler - Yazar, A. Tuğrul (My University, 2009)
Stüdyo egzersizleri mimarlık eğitiminde bütüncül tasarım sorunlarına yönelmek yerine konu başlıklarını sınırlandıran kısa süreli ve ucu açık tasarım etkinlikleridir. Süreç, öğrenci ve kurgu odaklı bir yaklaşımı temsil etmeleri nedeniyle yapılandırmacı öğrenme modelini vurgulamaktadırlar. Günümüz mimarî tasarımında hesaplamalı düşüncenin ortaya koyduğu bazı nitelikler, stüdyo egzersizlerinin taşıdığı pedagojik izler ile örtüşmektedir. Bu araştırma söz konusu izleri ortaya çıkarmak üzere hem pedagojik hem de kuramsal çerçevede mantıksal tanımların ve ilişki ağlarının ortaya çıkarıldığı bir çalışmadır.Araştırmanın birinci bölümünde, araştırma problemini tanımlamayı sağlayacak süreci başlatan durum ve araştırma soruları tanımlanmıştır. Araştırmanın amacı belirtilmiş, izlenen yöntem tarif edilmiştir. Bölümün sonunda araştırmanın konu edindiği temel alanlardaki katkıları açıklanmıştır. İkinci bölüm, mimarlık eğitiminde stüdyo egzersizlerinin temel eğitim modelleri bağlamında incelenmesidir. Stüdyo egzersizlerinin tarif ettiği eğitsel yaklaşım tanımlanmıştır. Çeşitli egzersizlerle yapılan uygulama ve gözlemler neticesinde elde edilen bulgular açıklanmış, bu yolla elde edilen genel pedagojik nitelikler sınıflandırılmıştır. Bölüm sonunda araştırma sorusu netleştirilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın kuramsal çerçevesini oluşturan Sayısal Mimarlığın (Digital Architecture) mantıksal tanımı inşa edilmektedir. Mimarlıkta yeni araçların ve düşünsel yaklaşımların yol açtığı temel dönüşüm etkileri tanımlanmıştır. Çeşitli sayısal stüdyo egzersizlerinin gözlemlenmesi sonucunda elde edilen bulgular açıklanmıştır. Bu bölümün sonunda stüdyo egzersizlerinin Sayısal Mimarlık eğitimi bağlamındaki yerine ve önemine ilişkin varılan sonuçlar değerlendirilmektedir.Yukarıdaki iki temel alanın ara kesitinde yer alan kısa bir olay analizini içeren dördüncü bölüm, Sayısal Mimarlıkta stüdyo egzersizlerinin sayısal dönüşümüne ilişkin bir yöntem önerisi içermektedir. Sonuç bölümünde araştırmanın bulguları değerlendirilmekte, ileri araştırma - geliştirme alanları tanımlanmaktadır. Ekler bölümünde, araştırmanın içerisinde adı geçen stüdyo egzersizleri ile ilgili bilgiler derlenmiştir. Ekler bölümünde ayrıca metin içerisinde geçen bazı terimlerin çeviri notları ile, araştırma kapsamında geliştirilen bazı bilgisayar destekli stüdyo egzersizlerinin kodları verilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Mimari tasarım stüdyoları; Hesaplamalı tasarım; Stüdyo egzersizleri