304 ostenitik paslanmaz çelik ile St37 malzemenin gaz ergitme ve lazer yöntemleriyle kesilmesinde işlem parametrelerinin etkileri - Pınarcıoğlu, Serter (My University, 2010)
Paslanmaz çelikler içerisinde gerek kullanım gerekse alaşım kalitelerinin çokluğu açısından en zengin grubu "ostenitik çelikler" oluşturmaktadır. Ferritik çelikler grubunda yer alan St37 malzeme ise düşük maliyet ve dayanım özellikleri ile endüstride kullanım açısından çok büyük bir paya sahiptir. Bu çalışmada, mükemmel biçimlendirilebilirliği sünekliği ve yeterli korozyon dayanımı ile öne çıkan 304 kalite ostenitik çelik ile St37 malzemenin gaz ergitme ve lazer yöntemleriyle kesilmesinde işlem parametrelerinin etkileri deneysel olarak incelenmiştir. İşlem parametreleri olarak lazer kesme için kesme hızı, lazer gücü ve yardımcı gaz basıncı , gaz ergitme ile kesme için ise kesme hızı ve gaz basıncı seçilmiş ve bu parametrelerin kesme bölgesinde ısı tesiri altında kalan bölge genişliğine ve yine bu bölgedeki sertlik değerlerine etkileri araştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Laser ile kesme; Gaz ergitme ile kesme; Kesme oksijeni kanalı; Kesme tezgahları