Erdemir Sinter Ünitesi siklon tasarımı optimizasyonu - Coşar, Şengül (My University, 2007)
Bu çalısmanın amacı, ERDEMR Demir ve Çelik Fabrikası' nın Sinter Ünitesi içinoptimum siklon dizaynının bulunması ve kullanılan siklon sistemi ile karsılastırılmasıdır.Sinter Ünitesi için en uygun siklon dizaynının bulunabilmesi amacı ile siklonların giris veçıkıs noktalarında toz konsantrasyonu ölçümleri yapılmıstır. Yapılan hesaplaradayanarak ve verim ve maliyet unsurları da dikkate alınıp, optimum siklon çapıbelirlenmistir. Alternatif olarak farklı siklon çapları denenmis ve en az maliyetle enyüksek isletme verimini saglayan sistemin seçilmesi amaçlanmıstır.Sinter Ünitesi siklon dizaynlarında, tesis degerleri ve ölçüm degerleri kullanılarak yapılanverim hesaplarında % 95' in üzerinde degerler bulunmustur. Fakat ünite için önemli olanaz sayıdaki siklonla yüksek verim saglanmasıdır. Bu nedenle 3 m çapında 4 adet veya 4m çapında 2 adet siklonun Sinter Ünitesi için uygun oldugu saptanmıstır.Bu çalısmada, siklon sistemi tasarımında öncelikle siklon çapının hesaplanması gerektigi,optimum siklon çapı ile daha az maliyetle yüksek verimle çalısan siklon sistemininbulunacagı vurgulanmıstır.Anahtar Kelimeler: Siklon tasarımı, sinter ünitesi, çap, verim hesabı, optimizasyon.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ VE SİNTER PROSESİ HAKKINDA GENEL BİLGİ; TOZ KONTROL SİSTEMLERİ