Kaynaklı kolon-kiriş birleşimlerinin sismik güvenilirliğinin incelenmesi - Kadıoğlu, Senem (My University, 2002)
Bu tez çalışmasında ilk olarak, inşaat malzemesi olarak çeliğin en önemli özelliklerinden biri olan, deprem etkisi altında kopmadan deformasyon yapabilme kabiliyeti yani yüksek düktilite özelliği üzerinde durulmuş ve çelik malzemenin çentik darbe dayanımı, akma kriteri gibi diğer özellikleri tanımlanmıştır. Kaynaklı moment çerçevelerinde 1994 Northridge Depremi (USA) sonrasında birleşim elemanları ve kaynakta gözlenen hasar tipi detayları incelenmiş ve bunların her birinin onarımına dair yöntemler anlatılmıştır. Örtü levha, guse, yan levha ve dik nervür gibi yeni birleşim elemanlarının eklenmesi ile plastik mafsalın kirişte oluşmasını sağlayacak güçlendirmenin ne şekilde yapılacağı anlatılmış ve tasarımda plastik mafsal bölgesi ve momentinin belirlenmesine dair hesaplar verilmiştir. Kolon panel bölgesinin kesme mukavemetinin hesabı ile ilgili UBC 1994' deki kriterler ABYYHY 1997' deki kriterler ve karşılaştırılmıştır. Son bölümde ise berkitilmiş çerçevelerin sismik davranışı incelenmiş ve bu çerçevelere ait eksantrik ve konsantrik iki tür berkitme çerçevesi ele alınmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Kaynaklı moment çerçeveler ve hasar tipleri; Kaynaklı moment çerçevelerinde onarım; Kolon-kiriş birleşimi