Yapı üretiminde örgütlenme ve denetimin iş verimine sağlayacağı yararlar - Önel, Hasan Tolga (My University, 1998)
Yapı üretimi sorunlarının örgütlenme yetersizliğinden kaynaklandığı açıktır. Ülkemizde özellikle 1980 sonrası meydana gelen yeni ekonomik yapılanma, yapı üretiminde hizmet yüklenici firmaların yapısal işleyişinde önemli değişikliklere neden olmuştur. Bu dönemde özellikle metropol alanlarda gerçekleştirilmek istenen büyük ölçekli projeler, yapımda daha karmaşık sorunlara neden olmuş, bu da parasal kaynakların ve işgücünün yeniden yeni bir yönetim ve örgütlenme anlayışı ile biçimlendirilmesini zorunlu kılmıştır. Zamanın, paranın, insangücünün, malzemenin ve diğer kaynakları en uygun bir biçimde biraraya getirilmesi ve amaç doğrultusunda yönetilmesi yapım yönetimini uzmanlık gerektiren bir bilim, yapım yöneticisi de üstün bilgi ve beceriye sahip bir kişi olma zorunluluğunu doğurmuştur. 1950'li yıllara değin mimarlık uygulamalarında insan (man), malzeme (material), makina ve ekipman (machine), yöntem (method) ve parasal kaynak (money) biçiminde (5M) olarak bilinen etmenlere bir altıncı "M" olarak yönetim (management) eklenmiştir. Bu bağlamda ele alınan bu çalışma, son dönemde ülkemizde meydana gelen ekonomik ve teknolojik gelişmeler sonucunda yapım işletmelerinin örgütlenme oluşumundaki ilke ve amaçlarını, etkililik kavramını ve ölçütlerini, üretim süresi evresinin başarısını ölçmede kullanılacak yapım yönetimi modelini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, yapım ve yapım yönetimi kavramları, bunların temel özellikleri anlatılmış yapım yönetiminin etkinliğinin öneminden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, yapım yönetiminde örgütlenme kavramı ile önemi ele alınmış, Cumhuriyet öncesi ve modern örgütlenme modellerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde, yapı üretiminde iş planlaması ve denetimi konularına bağlı kalınarak denetimde kullanılan modern teknikler anlatılmıştır. Dördüncü ve beşinci bölümler ise, yapı üretiminde verimliliğin sağlanmasında önemli bir yeri olan raporlama ile proje çalışmalarının yürütülmesi ve sonuçlandırılması konularına ayrılmış, işverimine sağlayacağı yararlara ilişkin öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Yapı üretimi; Yapı üretiminde örgütleme; Yapı üretiminde denetim; Yapı üretiminde verimlilik