Döküm yöntemi ile üretimde hurda kaynakları ve özelliklerinin araştırılması - Kıral, Selahattin (My University, 2008)
Enerji tasarrufu, çevre sağlığı, yeraltı kaynaklarının korunması ve ülke ekonomisine yaptığı katkılar nedeniyle hurda metallerin geri kazanımının önemi günden güne artmaktadır. Bir çeşit hammadde kaynağı olan metal hurdalar günden güne önem kazanmakta ve dünya piyasalarında çok ciddi bir ticari ürün haline gelmektedir.Bu çalışmada, öncelikle olarak demir-çelik hurdaları ele alınmıştır. Bu bağlamda Türkiye ve Dünya demir-çelik sanayi ve döküm sanayi hakkında bilgilere yer verilmiştir. Demir çelik hurdaları, kaynakları, fiziksel ve kimyasal özellikleri, kaliteleri gibi kriterlere göre anlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca demir çelik hurdalarına ergitme öncesi uygulanan işlemler, harmanlama hesaplamaları, elektrik ark ocakları, hurda balyalama presleri gibi konularda da bazı açıklamalar yapılmıştır. Dünyada ve ülkemizde metal hurdalarının sınıflandırma yöntemleri örneklerle anlatılmıştır. Metal hurdalarının tücari bir ürün olduğu göz önünde bulundurularak hurda metallerin fiyat oluşum kriterleri ve ülkemizin dünya hurda piyasaları hakkındaki konumu hakkında bilgilere yer verilmiştir.Ayrıca demirdışı metal hurdaları ile ile ilgili başta alüminyum hurdaları olmak üzere, bakır, çinko ve diğer bazı demirdışı metal hurdaları hakkında bilgiler verilmiştir.Çalışma sonucunda, ülkemizde de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi metal hurdalarının geri dönüşümüne gerekli önemin verilmesi gerektiği , yeterli önemin verilmesiyle çevre ve yeraltı kaynaklarının olumlu yönde etkineleneceği, ithalat rakamlarında ki azalmanın ise ülke ekonomisine katkıda bulunacağı gibi sonuçlara ulaşılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Metal hurdalar; Enerji tasarrufu; Ülke hammadde kaynaklarının korunması; Dünya demir çelik ticareti; Türkiye döküm sanayii