Doğal gaz basınç düşürme istasyonlarında enerji geri kazanımının teknik ve ekonomik etüdü - Keleşoğlu, Seçkin (My University, 2006)
Enerjinin, insanın günlük yasantısında çok büyük bir yer tuttugu muhakkaktır. Bu önemliihtiyacın bilinçsiz kullanılması insan gelecegine bir çok olumsuz etkiyi de beraberindegetirecektir. Enerjinin geregi kadar bilinçli ve verimli kullanılması günümüzde çok büyükönem arz etmektedir.Bu çalısmamda enerjinin daha etkin kullanılması için uygulanabilecek bir yöntem üzerindeçalısılmıstır. Yüksek basınçlı dogal gaz iletim hatlarında, dogal gazı kullanım yerlerinenakledebilmek için bulunan kompresör istasyonlarında tüketilen enerjinin basınç düsürmeistasyonlarında geri kazanılabilmesinin ne kadar mümkün oldugu arastırılacak, ayrıca buyöntemin teknik ve ekonomik etüdü yapılacaktır.Öncelikle dünyadaki ve Türkiye'deki artan dogal gaz verileri irdelenecektir. ÜlkemizdekiBotas'a ait dogal gaz hatları hakkında bilgi verilecektir. Daha sonra bu hatların isetilmesindebas rol oynayan kompresör ve basınç düsürme istasyonları incelenecektir. Genlesme makinesi(Radyal türbin) hakkında bilgiler verilerek mevcut uygulanan bir sistem irdelenecektir.Sonrasında bu sistemi ülke çapında uygulayabilecegimiz basınç düsürme istasyonları çıkarılıpolabilirligi arastırılacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Alternatif enerji kaynağı olarak doğal gaz; Loop hatları ve dağıtım hatları; RM-A istasyonlarındaki genel ekipmanlar