Kent planlamasında uygulamaya yönelik bilgisayar destekli veri tabanı oluşturulması Beyoğlu örneği - Dikçınar, Berna (My University, 1992)
Bilgisayarlar, teknolojisindeki hızlı gelişme ile bağlantılı olarak» dünyada ve giderek Ülkemizde birçok uzmanlık alanında vazgeçilmez araçlar haline gelmişlerdir. Bilgisayar sistemleri girdikleri her alana birçok olana gıda beraberinde getirmektedir. Ne var ki Ülkemizde bazı uzmanlık alanlarında bilgisayarlardan tüm olanakları ile yararlanılırken bazı uzmanlık alanlarında ise bu son derece sınırlı kalmaktadır. Kent ve Bölge Planlama mesleği de bilgisayar kullanımının sınırlı kaldığı alanlardan biridir. Oysa Kent ve Bölge Planlama alanında bilgisayar sistemlerinin daha yoğun kullanımı Planlama sürecindeki bir çok işlemin daha hızlı ve daha güvenilir olmasını sağlayacaktır. Bu süreçte özelliklede araştırma aşamasında elde edilen verilerin kullanılarak gerçek anlamda bir veri tabanı yaratılması ve bunun sürekliliğinin sağlanarak grafik bağlantısının oluşturulması yapılan planlama çalışmalarına büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Dünyada bu konuya yönelik yapılan çalışmalar sonucu Coğrafik Bilgi Sistemi adı verilen» veri tabanı yönetim sistemleri oluşturulmuştur. Ancak bu sistemlerin maliyetlerinin yüksek olması» kullanımının ise uzmanlaşmış kişileri gerektirmesi nedeniyle ülkemizde uygulaması yapılamamıştır. Bu noktadan hareketle yapılan bu çalışma Ülkemizde oldukça yoğun olarak kullanılan Bilgisayar Destekli Tasarım (BDT) paket programlarından birini seçerek» bu programa gerek donanım» gerekse yazılım olarak kullanımı kolay ve programın Coğrafik Bilgi Sistemi gibi davranmasını sağlayacak program parçası eklemeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda yapılan çalışma dört bölümden oluşmaktadır, I. Bölümde çalışmanın temel kullanım aracı olan bilgi sayar sistemlerinin tanımı yapılmış yapısı ve işleyişi hakkında genel bilgi verilerek bu sistemlerin bulunuşundan günümüze kadar olan gelişim süreci saptanmaya çalışılmıştır. II. Bölümde, bir önceki bölümde genel bilgi verilen bilgisayar sistemlerinin yapısı detaylı incelenerek bu sistemleri oluşturan donanım ve yazılım öğeleri ayrıntıları ile açıklanmıştır. Yine bu bölümde bilgisayar sistemlerinin türleri ve türlerine göre özellikleri konusunda bilgi verilmiştir. III. Bölümde, önceki bölümlerde bilgisayar sistemlerini tanıtan bilgiden sonra, bu sistemlerin kent planlama ve mimarlık alanlarında ne şekilde kullanıldığı araştırılmış ve temelde kullanım şekillerinin üç grupta toplandığı belirlenmiştir. Bu üç kullanım grubu, BDT yazılım programları veri tabanı yönetim sistemi yazılımları ve diğer yazılımlardır. Bu yazılımların detaylı açıklaması yapıldıktan sonra mimarlık ve kent planlamada nerelerde ve ne düzeylerde kullanıldığı belirtilmiştir. Daha sonrada kent planlaması süreci ele alınarak hangi yazılımın nerelerde devreye girmesi gerektiği belirlenmiştir. Bu belirlemeden sonra ülkemizdeki durum incelenerek kent planlaması açısından veri tabanı oluşturulması açısından önemli bir çalışmanın olmadığı saptanmıştır. Bunun nedeni daha öncede belirtildiği gibi veri tabam yönetim sistemlerinin yüksek maliyet ve kullanım güçlükleri olmasıdır. IV. Bölümde de özellikle III. Bölümde belirtilen kent planlamasında veri tabanı yönetim sistemleri sorunundan hareketle, bu sorunu ortadan kaldırmaya yönelik bir uygulama yapılmaya çalışılmıştır. Yapılacak bu uygulamanın amacı, kolay kullanabilen bir program oluşturmaktır. Bu program bir CAD programı ile yine kolay kullanabilen bir veri tabanı yönetim sistemi paketini, PC de çalışan grafik İlişkili veri tabanı yönetim sistemine dönüştürülmesi denemesi olacaktır. Bundan sonra uygun programların seçimi yapılmış ve özellikleri bu bölümde açıklanmaya çalışılmıştır. özellikleri açıklanan programlarla oluşturulan uygulama programı, yine bu bölümde bir örnek üzerinde denenerek programın akışı ve İşleyişi verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992
Keywords: Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi; Bilgisayarın yapısı-işleyişi ve türleri; Kent planlama ve mimarlıkta bilgisayar; Kent planlamasında kullanılmak üzere veri tabanı ve bilgisayar destekli tasarım paketlerini ortak çalıştıran uygulama programının geliştirilmesi