Üç bloktan oluşan bir plazanın fuel-oil'den doğal gaza geçişinin ekonomikliğinin araştırılması - Akan, Sibel (My University, 1997)
VE TEŞEKKÜR Tezim, üç bloktan oluşan bir Plaza'nın fuel-oil'den doğal gaz'a geçişinin ekonomikliğinin araştırılmasına dayanmaktadır. Proje ve hesaplar yapıldıktan sonra, işin mali yönüne bakılarak fuel-oil'in işletme giderleri ile doğal gaz'ın işletme giderleri karşılaştırıldı. Hesaplamalar sonucunda, doğal gaz'a geçecek olan tesisin yılda ne kadar kar edeceği görülerek doğal gazlı sistemin çok kısa sürede kendini amorti edeceği anlaşıldı. Doğal gaz'ın diğer avantajları da düşünüldüğünde ideal bir yakıt olduğu açıkça görülmektedir. Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz: 1. Yakıt ön ısıtma ve hazırlama tasarrufu 2. Bakım onarım ve personel giderlerinden tasarruf 3. Asgari stoktan tasarruf 4. Peşin ödemede tasarruf 5. Temin kolaylığı 6. Verim artışı 7. Çevre kirliliğine sebebiyet vermemesi Görülüyor ki doğal gaz hem ucuz bir yakıt hem de temini ve kullanılması sırasında büyük kolaylık sağlıyor. Tezimin hazırlanmasında yardımlarından dolayı tez danışmanım
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Doğal gaz; Duman bacalarının doğal kullanımına uygun hale getirilimesi; Doğalgazın ekonomiklik analizi