Tersine tedarik zinciri incelemesi ve uygulaması - Özkan, Betül (My University, 2010)
Tersine lojistik uygulamaları günümüzde özel sektör ve akademik çevrelerde giderek artan bir ilgi görmektedir. Bir tersine lojistik ağ tasarımının en önemli amaçlarından biri toplam lojistik maliyetlerini minimize etmek veya toplam sistem kârını maksimize etmektir. Bunun sağlamak için açılması gereken toplama merkezlerinin, fabrikaların ve dağıtım merkezlerinin sayısına ve yerine karar vermek büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında ileri ve tersine lojistiği ele alan genel bir karma tamsayılı doğrusal programlama modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan genel model beyaz eşya sektörü için uyarlanmıştır ve buzdolabı ürünü için bir uygulama yapılmıştır. Oluşturulan modelin amacı sistemin kârını maksimize etmektir. Model GAMS (General Algebraic Modeling System ) optimizasyon programı kullanarak çözülmüştür. Farklı iade ve tamir oranları için program sonucunda açılması gereken toplama merkezi, fabrika ve dağıtım merkezlerinin sayısı ve hangilerinin açılacağı belirlenmiş ve sistemin maksimum kârı hesaplanmıştır.Anahtar Kelimeler : Tersine lojistik, beyaz eşya sektörü, karma tamsayılı doğrusal programlama, GAMS.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: TEDARİK ZİNCİRİ; TERSİNE TEDARİK ZİNCİRİ; ileri ve tersine (HİBRİT) lojistik sisteminin oluşturulması ve modelin kurulması