Sulu matrikste eser miktarda bulunan ağır metallerin ön zenginleltirme ile tayinleri - Akbal Keçici, Şule (My University, 2003)
Bu çalışmanın amacı zenginleştirme yaparak su örneklerinde eser miktarda bulunan ağır metallerin tayini için atomik absorpsiyon spektrofotometresini kullanarak yöntem geliştirmektir. Çalışılan ağır metaller Cr, Mn, Cu ve Fe'dir. Yapılan çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, içme ve deniz sularına zararlı etkileri olan krom ve mangan metallerinin giderilmesi için iyon değiştirici reçinenin kullanılabilirliği incelenmiş, seçilen katyon değiştirici reçineyle bu metallerin optimum metal uzaklaştırma koşullan araştırılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında ise içme ve deniz sularındaki bakırın, manganın ve demirin uzaklaştırılması ve zenginleştirilmesinde flotasyon tekniği uygulanmıştır. Her iki ağır metalin (Cr ve Mn) iyon değiştiriciyle optimum uzaklaştırma koşullarının belirlenmesi amacı ile kesikli (batch) çalışmaları yapılarak metal tutulması üzerine konsantrasyonun, pH'm, karıştırma zamanının ve reçine miktarının etkileri ayrı ayrı araştırılmıştır. Kullanılan iyon değiştirici reçine, kuvvetli katyonik Amberjet 1200 Na'dır. Metal iyonların (Mn, Fe ve Cu) ayrıştırılması ve zenginleştirilmesinde kullanılan flotasyon tekniğiyle, belirlenen optimum pH'da, köpük oluşturucu sodyum dodesilsülfanat ve hexametilenditiokarbomat [hexametilenditiokarbomat anyonu (HMDTC-) metallerin zenginleştirilmesine ve aynştmlmasında çok iyi sonuçlar verdiği bilinmektedir.] ilavesiyle kompleks oluşturulur. Geliştirilen flotasyon tekniği metal iyonlarına uygulandıktan sonra metal iyonları atomik absorbsiyon spektrofotometrisi yöntemi ile tayin edilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Su örneklerinde eser miktarda bulunan ağır metallerin tayini için atomik absorpsiyon spektrofotometresini kullanarak yöntem geliştirmek; Krom ve mangan metallerinin giderilmesi; Bakırın, manganın ve demirin uzaklaştırılması; Flotasyon