Gedikpaşa Kadırga Liman Caddesi'nde tarihsel araştırma ve mimari oluşumun incelenmesi - Ali, Said (My University, 1992)
Tarihi Yarımada da yer alan ve eski İstanbul'un teşkil ettiği çekirdeğe çok yakın olan Gedikpasa bölgesi, ilk çağlardan beri çeşitli uygarlıkların sahnesi olmuştur. İstanbul'un 1453 ' te Fatih tarafından fethi ile Osmanların eline geçmesi bu bölgeye daha da önem kazandırmıştır. Bölgede bulunan Rum. Ermeni kiliseleri muhafaze edilerek çok sayıda cami ve Hamam inşa edilmiştir. Osmanlı topraklarının, her tarafından gelen nuflis kısmen Gedikpasada yerleşmiş. Bölgeye önem ve hareket kazandırmıştır. Zaman içinde geçirilen zelzeleler, yangınlar ve bilinçsizce yıkımlar nedeni ile çok eski devirlere ait yapıların çoğu yok olmuştur. Ancak 19. yy 'a ait çoğunluğu kagir sıraev niteliğindeki yapılar günümüze ulaşmıştır. Zamanla artan nufüs. gelişen endüstri ve yeni ticaret sahalarının açılmasıyla bu yapılar depo. atölye ve is merkezi olarak kullanılmaktadır. Bugün Gedikpasa bölgesi bir imalat ve tüketim merkezi haline gelmiştir. Ekonomik bahaneler ile bu sevimli ve güzel yapılar hiç onarım ve herhangi bir müdahele yapılmadan kendi kaderlerine bırakılmış durumdadırlar.7 Bu çalışma: bölgeye genel olarak bir koruma önerisi olarak hazırlanmıştır, kadırga liman caddesindeki yapıların onarıml any la ilgili ve turizm sektörüne hizmet etmeleri için bir çalışma olup, örnek proje ile yapı sahiplerine yol göstererek yapılarını günümüz koşullarına uygun hale getirerek kullanmaya ve korumaya devam etmelerinin milli kültür ve servetin gelecek kuşaklara devredilmesi gerektiği bilincinin verilmesine çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992
Keywords: Tarihi yarımada; Tarihi yarımada’nın tarihsel gelişimi; Gedikpaşa Mahallesi; Liman Caddesi; Kadırga Caddesi