Aydınlanma hareketi olarak Türk devrimi - Yeşil Tarlan, Elif Ayşen (My University, 2006)
Tezimde ilk olarak Aydınlanma kavramı ile Aydınlanma hareketinin oluşumu ve gelişimi ele alınmıştır. Batıdaki aydınlanma hareketinin oluşturduğu sonuçlar karşısında Osmanlı Devleti'nin ayak uydurma çabaları ise, ilgili dönemler çerçevesinde irdelenerek Osmanlı toplumunda yeşeren düşünce akımlarına sonraki bölümde ayrıntılarıyla yer verilmiştir.Türk Devriminin genel çizgisi ve Türk Aydınlanma hareketinin nitelikleri ile başkaca ülkelerin devrimlerinin Türk Devrimi ile olan etkileşimi üçüncü bölümün konusunu oluşturmaktadır.Mustafa Kemal Atatürk'ün düşünce yapısının Türk Aydınlanma hareketine olan yansımaları; devrimlerin ışığında Türk devrimi ve Türk aydınlanma hareketi birbirini tamamlayan son iki bölümün içeriğini kavramaktadır.Sonuç olarak da Aydınlanma hareketi ve Türk Devrimi incelendiğinde Türk Devrimi'nin birçok yönden Aydınlanma hareketini geçen özellikleri de görülmektedir
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Osmanlı devleti ve aydınlanma hareketi; Türk devrmi ve aydınlanma hareketi; Atatürk düşüncesi ışığında Türk devrimi ve aydınlanma