Mekanik preslerin tasarım kriterleri ve optimize edilmesi - Çalışkan, Günay (My University, 2003)
Bir mekanik pres tasarımında göz önünde tutulması gereken birçok kriter vardır. Bunlardan başlıcaları maliyet, tonaj ve hızdır. Bu kriterlerden tonaj ve hız kullanıcıya bağlıdır. Fakat maliyet kriteri tasarım esnasında belirlenir. Bu çalışmada mekanik preslerin tasarım kriterleri belirlendi ve birbirleri arasındaki ilişki incelendi. Maliyet kriterini de en çok etkileyen faktör pres ağırlığı olduğu için pres gövde kesitleri incelenip aralarında bir karşılaştırma yapıldı. Ve bu karşılaştırma sonucunda uygun kesit belirlendi. Bu çalışmada C tipi döküm gövdeli pres üzerinde yapıldığı için eğri eksenli çubuklar konusundan yararlanıldı. Gövde hatlarını belirleyen denklemler yapılan ölçümler sonunda tespit edilen noktalardan matematik destekli bilgisayar yazılımı kullanılarak oluşturuldu ve gerçeğe en yakın sonuçlar elde edildi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Mekanik presler; Preslerde tasarım kriterleri; Gövde analizi