Plastik şekillendirme kalıpları ve malzeme seçim kriterleri - Yeşilkanarya, Tuna (My University, 2005)
Bu çalışmada günümüzün en çok kullanılan malzemelerinden olan plastiklerin talaşsız imalat metotları, bunlar arasında ağırlıklı olarak enjeksiyonla kalıplama ve bu işlemde kullanılan kalıp, kalıp malzemeleri ve üretimi incelenmiştir. Çalışmanın başlangıcında plastiklerin talaşsız şekillendirilme yöntemlerinden ve geniş biçimde de enjeksiyonla kalıplama işleminden bahsedilmiştir. Bu yöntemlerde parça üretimde en büyük rolü oynayan parça kalıptır. Enjeksiyon makinesiyle bir ürün imal etmek için ürün yapışma uygun kalıp kullanılması şarttır. Doğru tasarlanmış, doğru malzeme seçimi ve işleme yöntemleri uygulanmış kalıp ile çok yüksek üretim rakamlarına ve kaliteli ürünlere ulaşılabilir. Kalıp yapımında ana faktörler olan işleme yöntemleri ve malzeme seçim kriterleri de çalışmada ele alınmıştır. Deneysel çalışma kısmında ise, kalıp yapımında kullanılan hasarlı ve hasarsız parçaların kimyasal analizleri, sertlik testleri ve mikroyapı fotoğrafları çekilerek incelenmiş ve yorumlanmıştır. Üretilecek parça tasarımının kalıp şekillendirme yöntemiyle bununda malzeme seçimi, maliyet, ürün kalitesi ve kalıp ömrüyle ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Plastiklerin talaşsız işlenme yöntemleri; Çelik kalitesi ve üretimi; Çeliğin işlenmesi; Plastik şekillendirme; Plastik kalıpları; Enjeksiyonla kalıplama