Olası deprem zararlarını azaltacak model önerisi ve Bursa Metropolitan Alanı için bir yöntem - Taş, Nilüfer (My University, 2003)
Olası deprem zararlarını azaltmak için yapılması gereken, depremlere karşı hazırlıklı olmaktır. Türkiye'de olası deprem zararlarını azaltma çalışmaları özellikle deprem anı ve sonrasında etkili işleyebilecek bir organizasyon şeklindedir. 1999 Marmara Depremi'nde ciddi kayıplar meydana gelmiştir. Birçok can ve mal kayıplarının yaşanmasında, sadece yapıların tasarım ve yapmadaki yetersizlikler değil, kentsel plan ve uygulamalardaki olumsuzluklar da etkili olmuştur. Özellikle büyük hasarlara neden olan depremler, kentsel yerleşimlerde deprem risklerinin azaltılması gerektiğini, yeni düzenlemelerin ve önlemlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu göstermiştir. Olası deprem zararlarının azaltılması ve kentsel alanların depreme karşı güvenlik düzeylerinin yükseltilmesi amacıyla dünyadan ve ülkemizden farklı uygulamalar incelenerek değerlendirilmesi yapılmıştır. Değerlendirme sonucu olarak da deprem öncesi, anı ve sonrasına yönelik olası deprem zararlarının azaltacak ilkeler belirlenmiştir. Bu ilkeler doğrultusunda olası deprem zararlarını azaltacak model önerisi yapılmıştır. Bursa kentinde yapılan çeşitli çalışmalar öneri modele uyarlanmıştır. Modelin uygulanabilmesi içinde Bursa Metropoliten Alanı için bir yöntem önerilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Deprem zararlarının azaltılması; Deprem