Ak Parti Döneminde Türkiye'nin Kuzey Irak politikası: Gerginlikten uzlaşmaya - Doruk, Özlem (My University, 2010)
Bu çalışmanın amacı, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) döneminde Türkiye'nin Kuzey Irak politikasında yaşanan değişimi analiz etmektir. Bu çerçevede AK Parti'nin Kuzey Irak politikasında etkili olduğu düşünülen, siyasi gelişmeler, bölgesel ve ulusal aktörler üzerinden süreçsel bir değerlendirme yapılmıştır. Türkiye'nin Kuzey Irak politikasında yaşanan değişim, 2003 yılında ABD'nin Irak'a müdahalesi ile oluşan bölgesel koşulların yanı sıra, AK Parti'nin dış politika vizyonu ve Türkiye'deki hâkim ulusal güvenlik anlayışı, Kürt sorunu gibi iç siyasi tartışmalarla da ilişkilendirilerek incelenmiştir.AK Parti'nin Kuzey Irak politikasında, psikolojik engeller ve kırmızı çizgiler yerine siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkiler ile yaratılacak işbirliği alanları öne çıkarılmış, ordunun daha az etkili olacağı diplomatik bir zemin yaratılmaya çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010
Keywords: Doksanlı yıllarda Türkiye’nin Kuzey Irak politikası; Ak Parti’nin dış politika vizyonu; Ak Parti’nin Kuzey Irak politikasında gerginlik dönemi: 2003-2005