İdeoloji olarak sinizm: İklim değişikliği ve Giddens paradoksu - Bulut, İbrahim (My University, 2017)
Giddens Paradoksu, iklim değişikliğinin etkilerinin günlük hayatta elle tutulur, görünür ve ciddi boyutlara ulaşmadıkça, insanların onu önlemek için hiçbir şey yapmayacağını, etkiler hayatı derinden sarstığında ise önlem almak için artık çok geç olacağını ifade eder. Böylelikle iklim değişikliğini önlemek için elle tutulur hiçbir şey yapılmaz. Bu paradoks iklim değişikliğine yönelik tutumların en büyük kaynağıdır. Ayrıca iklim değişikliği ile yüzleşmek kolay değildir. Çünkü iklim değişikliğinin gerçekleşiyor olduğunu kabul etmek, hayat tarzında radikal değişiklikleri gerektirmektedir. "Aydınlanmış yanlış bilinç" olarak sinizm de benzer şeyi ifade eder. Sinik kişi, iklim değişikliğinin yaşanıyor olduğunun ve karşı karşıya olduğu varoluşsal tehditlerin farkındadır ama aynı zamanda her zamanki yaşantısına olağan akışında devam edebilir. Bu nedenle, iklim değişikliğine karşı en yaygın tutum olan sinizm, Giddens Paradoksu ile birlikte düşünülmesi gereken bir olgudur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017
Keywords: Sinizm; İklim değişikliği ve yeşil siyaset; Giddens Paradoksu, sinizm ve pragmatizm