Alüminyum ekstrüzyonunda proses kontrol - Saral, Rüştü (My University, 2005)
Hazırlamış olduğum bu çalışmada alüminyum metalinin özelliklerine ve ekstrüzyon metotlarına değinilmiştir. Ayrıca ekstrüzyona ait değişkenler gruplandırılmış ve alüminyum ekstrüzyon prosesininde verimliliği arttırmak için çeşitli yöntemler önerilmiştir. Bu yöntemler akış şemaları ve kontrol listeleridir. Bunlar yardımıyla hataların hangi parametrelerden kaynaklandığı kolaylıkla bulunabilmektedir. Ayrıca alüminyum ekstrüzyon hataları, sebepleri ve çözüm yollarına da değinilmiştir. Uygulama olarak ise kabarcık ve krater hataları örnek hata tipi olarak ele alınmış, hatalar mikro ve makro fotoğraflarla gösterilmiş ve bu hataların oluşum nedeni ortaya çıkarılmıştır. Son olarak ise elde edilen sonuçlar ve varılan hükümler listelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Ekstrüzyon; Alüminyum; Proses kontrol; Ekstrüzyon hataları